figowe smaki

Wpis

poniedziałek, 29 listopada 2010

Udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem

.


4 udka z kurczaka

olej

sól, pieprz

łyżeczka rozmarynu (suszonego lub świeżego)

kilka zielonych oliwek

4 ząbki czosnku

cytryna

pół szklanki białego wytrawnego wina

.

Cytrynę wyszorować, zeskrobać paseczki skórki.

Udka umyć, osuszyć, poprzekrawać , oprószyć solą i pieprzem.

Łyżkę oleju wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny i połową rozmarynu.

Udka zalać marynatą i odstawić na pół godziny.

Mięso osączyć z zalewy. Opiec na rozgrzanym oleju po 5 min z każdej strony.

Przełożyć je do naczynia żaroodpornego.

Czosnek przekroić w poprzek na połowę, dodać do mięsa.

Udka oprószyć pozostałym rozmarynem.

Wstawić do piekarnika, piec 40 min w temp. 250 C.

W połowie pieczenia do mięsa dodać wino, dodać skórkę z cytryny i (jeśli ktoś lubi) oliwki.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
poniedziałek, 29 listopada 2010 05:10

Komentarze

Dodaj komentarz

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/29 08:56:00:

    do mnie rozmaryn jakoś nie przemawia (choć domownikom smakuje). może chodzi o ten charakterystyczny zapach?
    ale danie wygląda bardzo apetycznie;)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/29 18:08:09:

    widzę tu aromatyczny i pyszny obiad :)

Dodaj komentarz