figowe smaki

Wpis

poniedziałek, 21 lutego 2011

Pikantna zupa z brukselki

35 dag brukselki

cebula

strączek chili

olej

1 łyżka mąki

1 l wywaru  warzywnego

curry, sól

2 łyżki soku z cytryny

1/2 łyżeczki cukru

łyżka płatków migdałowych

100 ml kremówki

Cebulę pokroić w kostkę.

Chili oczyścić z pestek, pokroić.

Brukselkę oczyścić i opłukać.

Cebulę i część chili zeszklić na oleju w garnku.

Dodać brukselkę, poddusić.

Do brukselki dodać wywar warzywny, cukier i  curry do smaku, gotować 20 min.

Kilka brukselek wyjąć z wywaru, pokroić na połówki, odłożyć.

Zupę zmiksować, zaprawić mąką wymieszaną  ze śmietaną.

Doprawić sokiem z cytryny, solą, curry.

Odłożone brukselki , pozostałe chili wrzucic do zupy.

Posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
poniedziałek, 21 lutego 2011 08:11

Komentarze

Dodaj komentarz

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/21 08:57:03:

    i jak wspaniale się prezentuje!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/21 17:44:01:

    Jak ja lubię brukselkę! Cudowna zupa :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/21 20:36:08:

    Fajna ta zupa i wspaniale wygląda!

Dodaj komentarz