figowe smaki

Wpis

wtorek, 01 marca 2011

Zupa kalafiorowa z curry

1/2 kalafiora

1 cebula

2 marchewki

kawałek świeżego imbiru

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 l bulionu warzywnego

1 łyżeczka curry

gałka muszkatołowa

śmietana kremówka

sól, pieprz,

szczypiorek z dymki i czerowny pieprz do dekoracji

Kalafior oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki.

Marchewki obrać, pokroić w talarki.

Imbir obrać, zetrzeć na tarce.

Cebulę i czosnek posiekać.

W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek oraz imbir.  Ciagle mieszając zeszklić.

Dodać różyczki kalafiora oraz plasterki marchewki. Dolać bulion i gotować aż warzywa będą miękkie.

Kilka różyczek kalafiora  wyjąć i odłożyć.

Zupę zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry, oraz startą gałką muszkatołową.

Przed podaniem zupę wymieszać ze śmietaną, włożyć różyczki kalafiora, pokrojoną dymkę  i ziarenka czerwonego pieprzu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
wtorek, 01 marca 2011 06:13

Komentarze

Dodaj komentarz

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/01 07:11:23:

    Musi nieźle rozgrzewać :)

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/01 07:51:57:

    Kalafior sam w sobie jest mdły, dzięki curry na pewno staje się bardziej interesujący!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/01 10:06:21:

    Fajna zupka, a ja lubię kalafiorki :)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/01 19:33:19:

    i te drobinki pieprzu,.. cudo :)

Dodaj komentarz