figowe smaki

Wpis

piątek, 10 czerwca 2011

Knedle czeskie

2 szklanki mąki pszennej
szklanka mleka
1,5 dag świeżych drożdży
2 plastry chudego wędzonego boczku
2 jajka
2 czerstwe pszenne bułki
pół łyżeczki cukru
sól
gałka muszkatołowa
 
Boczek pokroić  w  drobną kostkę.
Bułkę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zrumienić  na nim  najpierw boczek, a następnie kostki bułki.
 
Mleko podgrzać,
Do 1/4 mleka dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka dobrze rozbełtać.
Do miski  wsypać  przesianą mąkę, dodać  sól, gałkę muszkatołową,  zaczyn drożdżowy i jajka. Resztę mleka dodać w zależności od gestości ciasta. Nie powinno być zbyt rzadkie.
Ciasto dobrze wyrobić  i odstawić w ciepłe miejsce.
Kiedy ponownie wyrośnie jeszcze raz je wyrobić dodając przesmażony boczek i bułkę.
Z ciasta uformować kulki (średnicy 5 cm).
Wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować ok 15 min pod uchyloną pokrywką.
 
 
 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
piątek, 10 czerwca 2011 05:27

Komentarze

Dodaj komentarz

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/10 18:12:28:

    za każdym razem gdy widzę takie pyszności mam ochotę pędzić do kuchni i zabrać się za ich robienie :)

  • Gość green-nata napisał(a) z nat-208.wolomin.net komentarz datowany na 2011/08/15 10:39:24:

    Już miałam robić knedle wg Twojego przepisu, a tu zong! Co oznacza 1,5 drożdży???????

  • figmara napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/30 22:14:12:

    Bardzo przepraszam, moje gapiostwo - powinno być 1,5 dag drożdży (świeżych) :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl