figowe smaki

Wpis

środa, 13 lipca 2011

Udka kurczaka z tymiankiem

 
3 udka z kurczaka
puszka pomidorów w całości
2 plastry  surowego boczku wędzonego
1 szklanka wytrawnego białego wina
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
 
Udka przekroić, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki.
Czosnek obrać i posiekać.
Boczek pokroić w kosteczkę.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, usmażyć na nim  udka z obu stron i odłożyć w ciepłe miejsce.
Na tym samym tłuszczu krótko smażyć czosnek i  boczek.
Następie dołożyć udka, wlać wino, dodać pokrojone pomidory i tymianek.
Mięso dusić do miękkości. Sos doprawić solą, pieprzem, a jeśli trzeba zagęścić mąką ziemniaczaną.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
środa, 13 lipca 2011 08:00