figowe smaki

Wpis

piątek, 02 września 2011

Gulasz wołowy z bakłażanem

 

50 dag wołowiny

4-5 szalotek

1 bakłażan

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

1 szklanka bulionu wołowego

olej

1 łyzeczka suszonego tymianku

2 listki laurowe

pieprz, sól

2 ząbki czosnku

mąka do zagęszczenia sosu

Mięso wołowe opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Czosnek pokroić w plasterki, cebulkę obrać.

W rondelku rozgrzać olej, usmażyć na nim partiami mięso.  Mięso  wyjąć i na tym samym tłuszczu  podsmażyć lekko czosnek i szalotki.

Dodać mięso, tymianek, listki laurowe, pieprz,  połowę wina i bulionu, dusić  do miękkości.

W trakcie gotowania gulasz podlewać w miarę potrzeby winem i bulionem.

Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodać pokrojony w kostkę bakażan. Dusić  razem ok. 15 min.

Na koniec gulasz zagęścić  mąką.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
piątek, 02 września 2011 08:24