figowe smaki

Wpis

niedziela, 06 listopada 2011

Pierożki z dynią

Przepis  pochodzi ze strony:

http://ricette.giallozafferano.it/Tortelli-di-zucca.html

Składniki na farsz:

10 dag amaretti

10 dag tartego sera Grana Padano

1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej

szczypta mielonego pieprzu

szczypta soli

60 dag przetartej pieczonej dyni

10 dag musztardy (najlepiej z gruszek)

 

Dynię oczyścić z pestek, pokroić w plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Dynię piec 1 godzinę w piekarniku  nagrzanym do temp. 180 C.

Upieczoną dynię zmiksować na pure.

Ciasteczka Amaretti pokruszyć, lub zmielić w melakserze.

 

 

Owoce z musztardy pokroić w drobną kostkę.

Ser utrzeć.

Wszystko razem wymieszać, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

 

 

Ciasto na pierożki cienko rozwałkować, wykroić krążki, nakładać farsz, zlepić.

Pierożki gotować we wrzącej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem i posypane tartym serem Gran Padano.

 

 

Ciasteczka Amaretti i  owoce z musztardy są bardzo słodkie.  Dobrze więc dodawać je według własnego smaku. Ja zmieniłam nieco proporcje i  zastąpiłam część ciasteczek bułką tartą.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
niedziela, 06 listopada 2011 07:36