figowe smaki

Wpis

środa, 30 listopada 2011

Schab z boczniakami

 

3 plastry schabu

20 dag boczniaków

1 szalotka

2 ząbki czosnku

1 łyżka przecieru pomidorowego

1/2 szklanki czerwonego wina

1/4 szklanki śmietany 30 %

sól, pieprz

1 łyżeczka suszonego tymianku

Schab umyć, pokroić w paski.

Boczniaki umyć, odciąć  nóżki, a kapelusze pokroić w paski tak jak schab.

Cebulę i czosnek drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać  łyżkę masła z dodatkiem oleju.

Mięso  przesmażyć,  oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z patelni.

Na tym samym tłuszczu  zeszklić cebulę i czosnek , dodać  boczniaki, chwilę smażyć.

Mięso dodać do grzybów, dolać wino, przecier pomidorowy, tymianek i dusić razem aż mięso będzie miękkie.

Dolać śmietankę i jeśli trzeba zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
środa, 30 listopada 2011 06:18

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/30 13:59:31:

    fajny pomysł :)

  • Gość Marta napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/02/27 18:08:11:

    Zrobiłam, pyszne!! :)

Dodaj komentarz