figowe smaki

Wpis

wtorek, 13 grudnia 2011

Zupa z czerwonej soczewicy z curry

.

.

1 ząbek czosnku

1 cebula

20 dag czerwonej soczewicy

1 łyżka  masła

2 łyżeczki curry

1 l bulionu

orzeszki pistacjowe

sól, pieprz

śmietana

.

Czosnek i cebulę obrać, drobno pokroić.

Soczewicę opłukać w zimnej wodzie i dobrze odsączyć.

Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cebulę, czosnek,  dusić do zeszklenia.

Następnie dodać soczewicę ,  curry  i  podsmażać razem ok 2 min.

Do soczewicy dolać  gorący bulion , gotować ok. 20 min.

Zupę zmiksować, dodać sól i  pieprz.

Gotową zupę udekorować pokruszonymi pistacjami i śmietaną.

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
wtorek, 13 grudnia 2011 06:25