figowe smaki

Wpis

wtorek, 22 maja 2012

Zupa szparagowa z curry i mlekiem kokosowym

 .

.

1 cebula

1 jabłko

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka curry

400 ml mleka kokosowego

700 ml wody

0,5 kg białych szparagów

listki bazylii

sól

.

Szparagi oczyścić, obrać, odkroić  twarde końcówki i pokroić na kawałki długości 1,5 cm.

Szparagi ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Cebulę  obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w pół krążki.

Jabłko obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki.

W garnuszku rozgrzać olej sezamowy i dusić na nim  cebulę i jabłka (ok. 3 min.)

Dodać curry. Po chwili dolać mleko kokosowe i wywar ze szparagami.

Gotować razem ok 5 min.

Gotową zupę udekorować listkami bazylii.

.

.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
wtorek, 22 maja 2012 06:02