figowe smaki

Wpis

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

 .


1 mała cukinia

3 ziemniaki

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, słodka papryka, tymianek

2 łyżki oleju

 ok. 50 ml śmietany 30%

 .


.


Cebulę pokroić w pierścienie.

Czosnek zmiażdżyć.

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, a potem dodać czosnek.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.

Cukinię również pokroić na plasterki.

Naczynie żaroodporne skropić olejem i ułożyć na nim  (jak dachówki) na przemian ziemniaki i cukinię.

Na warstwie warzyw ułożyć połowę cebuli, oprószyć solą, pieprzem, papryką i  tymiankiem.

.

 .

 

Następnie układamy podobnie kolejną warstwę warzyw.

Naczynie przykryć i wstawić  na ok. 20 min. do piekarnika (200 º C).

Po tym czasie warzywa skropić śmietaną i  piec jeszcze 20 min.

 .


.


Jest to, mam nadzieję :), mniej kaloryczna  wersja  gratin, bo bez masła i z niewielką ilością śmietany.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
poniedziałek, 18 czerwca 2012 05:41

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z *.unknown.vectranet.pl komentarz datowany na 2018/10/11 15:14:14:

    Pyszna. Właśnie się zajadam :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl