figowe smaki

Wpis

niedziela, 30 września 2012

Cynamonowe ślimaczki z ricottą i śliwkami

 .

.

Do zrobienia ślimaczków wykorzystałam ciasto, które pozostało  po drożdżowym wieńcu z gruszkami i białą czekoladą.

http://figowesmaki.blox.pl/2012/09/Cynamonowy-wieniec-z-gruszkami-i-biala-czekolada.html

.

.

.

.

Do nadzienia  użyłam serka ricotta i śliwek.

Serek wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem pudrem według swojego gustu.

Słodkie, dojrzałe śliwki pokroić w kostkę.


 .

Ciasto rozwałkować, na grubość 0,5 cm.

Na cieście rozsmarować serek i rozłożyć pokrojone śliwki.

Ciasto zwinąć ciasno w rulon, pokroić  na krążki o szerokości 2 cm.

Z połowy  ciasta  wychodzi 12 sztuk ślimaczków.

Ślimaczki ułożyć na  blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy  zwiększą swoją objętość dwukrotnie, wstawić do gorącego piekarnika i piec 20-30 min.

Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu polać roztopioną białą czekoladą.

 .


 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
niedziela, 30 września 2012 07:28

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/30 07:55:07:

    porywam. do kawki!

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/30 12:29:42:

    boskie zakręcone słodkości

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl