figowe smaki

Wpis

czwartek, 06 września 2012

Naleśniki ze szpinakiem, serem ricotta i bazylią

 .

.

Ciasto na naleśniki:

.

1 szklanka mleka

0,5 szklanki wody mineralnej

1,5 szklanki mąki

2 jajka

1 łyżka masła

sól, pieprz

olej do smażenia

0,5 szklanki śmietanki 30%

2 łyżki tartego sera Grana Padano

 .

Mleko, wodę, jajka, mąkę dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.

Masło roztopić.

Do ciasta dodać sól, pieprz i roztopione masło, dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny.

Upiec cienkie naleśniki. Z tych proporcji wychodzi ich 12 sztuk.

 .

 

Nadzienie:

 .

25 dag sera ricotta

40 dag zamrożonych liści szpinaku

garść liści bazylii

1 szalotka

2 łyżki tartego sera Grana Padano

sól, pieprz

 .

Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, dodać liście szpinaku i smażyć tak długo aż wyparuje z nich nadmiar wody.

Szpinak ostudzić, wymieszać z ricottą, 1 łyżką tartego sera i posiekanymi drobno listkami bazylii.

 

Masę rozsmarować na naleśnikach, zwinąć je w ruloniki.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim naleśniki, polać śmietanką i posypać serem.

Wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 200 C przez 15 min.

 

 



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
czwartek, 06 września 2012 05:21

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość whiness napisał(a) z *.superkabel.de komentarz datowany na 2012/09/06 05:45:37:

    Moje ulubione naleśniki! :) Ale mi narobiłaś apetytu.

  • kamizfabryki napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/06 09:38:14:

    Do tej pory upychałam szpinak z riccotą do ravioli... a tu proszę wersja relax w rulonach. Mój mały łepek na to nie wpadł, kradnę przepis :P pozdrawiam kami

  • blissfuleating napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/06 11:26:25:

    Świetna propozycja, szpinak uwielbiam! ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl