figowe smaki

Wpis

niedziela, 09 września 2012

Sernik z morelami i amaretti

 

45 dag (kubek) twarogu aksamitnego Dr. Oetkera

25 dag mascarpone

4 jajka

cukier waniliowy

szklanka cukru pudru

1 budyń waniliowy

3 łyżki soku z cytryny

30 dag moreli

szczypta soli

kilkanaście ciasteczek amaretti

 Jajka, cukier, cukier waniliowy ubić na puszystą pianę.

Następnie do masy dodać sery, sok z cytryny i budyń.

Wszystko dobrze wymieszać.

 Morele opłukać, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki.

Tortownicę wyłożyć papierem, wyłożyć 1/3 masy, dodać kila ciasteczek amaretti,   część moreli, a następnie wyłożyć resztę ciasta.

Na wierzchu ciasta ułożyć morele i pokruszone ciasteczka amaretti.

 

Sernik piec wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175° C i piec 1 godzinę.

Wyłączyć gaz i zostawić sernik jeszcze na pół godziny w zamkniętym piekarniku.

Po ostudzeniu sernik wstawić do lodówki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
niedziela, 09 września 2012 07:12

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/09 07:42:43:

    mmm... już sobie wyobrażam jak bosko smakuje!

  • Gość GrowingUp napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2012/09/09 10:27:34:

    Jak ja dawno nie jadłam sernika...

  • Gość adamo napisał(a) z *.static.g-am.siw.siwnet.net komentarz datowany na 2012/09/18 21:19:34:

    Uwielbiam serniki,ale z morelami nigdy jeszcze nie jadlem,przepis jest dosc prosty wiec sprobuje przy 1szej lepszej okazji

Dodaj komentarz