figowe smaki

Wpis

niedziela, 21 października 2012

Ciasto z gruszkami i budyniem

.


Kruche ciasto:

12,5 dag margaryny

2 żółtka

1 jajko

3/4 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

.


 .


Mąkę, proszek do pieczenia, kakao,  cukier  i cukier waniliowy wymieszać i dokładnie rozdrobnić z margaryną.

Dodać jajka, ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy.

2 gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki i ułożyć je na ciemnym cieście.

Ponieważ ciasto zrobiłam w małej tortownicy (20 cm) wykorzystałam  więc  tylko około  połowy  zarobionego kruchego ciasta. Resztę zamroziłam.

.


 .


1 torebka  budyniu waniliowego

0,5 l mleka

Budyń zrobić według przepisu, ostudzić i wyłożyć na ciasto z gruszkami.

Wierzch ciasta posypać kruszonką migdałową i migdałami w słupkach.

 .


.

.

Masa marcepanowa na kruszonkę:

.

3 łyżki mielonych migdałów

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka masła

1 łyżeczka aromatu migdałowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zrobić kruszynki. 

Ciasto wstawić do piekarnika i piec 30-40 min  w temp. 220º C.

.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
niedziela, 21 października 2012 11:00

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość kasia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/10/31 13:45:04:

    przepyszny - robie go drugi raz - dziękuje za przepis:)

  • Gość ciasto maniaczka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/09/28 18:32:29:

    Czekoladowy spód był dobry w smaku ale niestety został spalony;/ robiłam wszystko jak w przepisie gdy zobaczylam 240stopni i 50 minut byłam w szoku ale nastawilam piekarnik i włożyłam ciasto czego bardzo żałuje bo się spaliło po 40 minutach wyłączyłam;/ spalone z dołu, po bokach i z góry;/

  • figmara napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/28 19:45:17:

    Przykro mi :( Ja mam stara kuchenke i prawde mówiąc ona grzeje jak chce. Czasami mam tez spod spalony, czasami ledwo dopieczony, pomimo takiego samego ustawienia. Temperatura 220 -240 stopni jest podana jako optymalna dla ciast kruchych w "Kuchni polskiej"

  • Gość AGATHHAA napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/10/06 18:28:37:

    U MNIE TEY SIE SPALILO CHZBA BLAD W TEJ TEMPERATURYE A SYKODA BO SIE NAROBILAM . JUY NIE SKORYZSTAM Y PRYEPIS TEJ PANI

  • figmara napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/06 18:42:38:

    Echhh trudno.Napisalam w komentarzu na temat temperatury pieczenia ciasta kruchego. , szkoda ze nie popatrzylas. Poza tym doprawdy nie sprawdzacie co sie dzieje z ciastem podczas pieczenia??? Wkladacie je do piekarnika i i przez 50 minut o nim zapominacie? Dziwne.

Dodaj komentarz