figowe smaki

Wpis

czwartek, 04 października 2012

Flammkuchen z szynką szwarcwaldzką, serem pleśniowym i mozzarellą

 

 .


2 dag świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

60 dag mąki

1/2 łyżeczki soli

6 łyżek oliwy

1 szklanka  ciepłej wody

mozzarella

kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej

serek typu Camembert z niebieską pleśnią

rozmaryn

 .

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę, ciepłą wodę, oliwę, sól.


Ciasto dobrze wyrobić, a następnie przykryć ściereczką   i odstawić do wyrośnięcia na około 45 min.


Mozzarellę utrzeć, serek pleśniowy pokroić w plasterki, a szynkę na mniejsze kawałki.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko (2-3 mm),  wyłożyć na blachę, posypać rozmarynem,  mozzarellą i rozłożyć serek pleśniowy i szynkę.


Odstawić na 20 min.


Piekarnik rozgrzać do temp. 250 º C, piec  8-10 min.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
czwartek, 04 października 2012 05:29

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl