figowe smaki

Wpis

środa, 10 października 2012

Pierogi z dynią i białym serem

 

Nadzienie:

kawałek dyni Hokkaido (ok. 10 dag)

10 dag białego chudego sera

2 łyżki miodu

1 łyżka masła

cukier

0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

masło do polania pierogów

2 łyżki orzeszków pistacjowych

Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, opłukać i utrzeć na  grubej tarce jarzynowej.

Na patelni rozgrzać masło i miód, wrzucić dynię i smażyć mieszając ok. 10 min. Dynia powinna odparować wodę.

Usmażoną dynię ostudzić, wymieszać z serem, dodać cynamon i  cukier do smaku.

Gotowym farszem nadziewać pierogi.

Pierogi ugotować w osolonej wodzie.

Na talerzu polać  masłem przesmażonym z posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i posypać cukrem.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
środa, 10 października 2012 05:31

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/10 22:12:55:

    o, intrygujący ten farsz - nie miałam jeszcze nigdy okazji jeść dyni i białego sera jako jedno.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl