figowe smaki

Wpis

czwartek, 04 kwietnia 2013

Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą

 .

.

Ciasto składa się z 4 części:

- spodu z  kruchego ciasta czekoladowego

- masy wiśniowej

- masy z serka mascarpone

- blatu bezowego z czekoladą

 .

.

 

.

.

Blat bezowy

2 białka

1 szklaka cukru pudru

3 dag gorzkiej czekolady

szczypta soli

 .

Do białek dodać szczyptę soli, ubić , a następnie dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylać na nią gotową pianę z białek.

Pianę polać rozpuszczoną , ostudzoną czekoladą, przemieszać widelcem, tak aby powstał marmurkowy wzór.

Bezę suszyć ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do temp. 130º C.

Blat bezowy można przygotować  dzień wcześniej.

.

.


 .

.

 Masa wiśniowa:

 

40 dag wiśni mrożonych

3-4 łyżki cukru

1 budyń wiśniowy

1,5 szklanki wody

 .

Budyń rozmieszać w połowie szklanki wody.

Szklankę wody zagotować z cukrem, dodać wiśnie, chwilę razem gotować, a następnie wlać rozpuszczony budyń. Zagotować i ostudzić.

.

 Kruche ciasto czekoladowe:

 .

12,5 dag margaryny

2 żółtka

3/4 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

1  łyżeczka proszku do pieczenia

2 szklanki mąki

3 łyżki kakao

 .

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie oddać masło i żółtka. Ciasto szybko zarobić. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Kruche ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć nim dno i boki  tortownicy na wysokości 3 cm..

Na kruchy spód wyłożyć masę z wiśni.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min.

Ciasto ostudzić.

 .

.

 .

.

Masa z serka mascarpone:

 .

25 dag serka mascarpone

1 szklanka śmietany 30 %

2 -3 łyżki cukru pudru

.

Śmietanę ubić z cukrem i wymieszać z serkiem mascarpone.

Masę z serka wyłożyć na ciasto z wiśniami, a następnie przykryć je blatem bezowo-czekoladowym.

 



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
czwartek, 04 kwietnia 2013 05:37

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/04 08:35:57:

    Cudowne ciacho:)

  • Gość Kats napisał(a) z *.dsl.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2013/04/04 15:34:24:

    Wygląda obłędnie.

  • alohaskarbie napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/04 21:26:18:

    Świetne ciasto. W sobote ide na imieniny, i chyba zrobie ja i zaniose. Naprawde wygląda świetnie :)

  • Gość Olala napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/07/17 01:31:04:

    cześć, mam kilka pytań, może banalnych, ale nie piekę za dużo i nie chcę popsuć efektu:
    1. jakiej średnicy tortownicę użyłaś w przepisie?
    2. na jakim ustawieniu piekarnika suszyć bezę, a na jakim piec spód: termoobieg/ góra-dół itp.?
    3. czy w kruchym cieście można zastąpić margarynę masłem?
    4. czy podpiekać wcześniej blat, nie będzie zbyt wilgotny od wiśni?
    Z góry dzięki za szybką odpowiedź, bo będę popełniać to ciasto jutro (a w zasadzie już dziś :-)

  • figmara napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/17 08:05:41:

    Mam nadzieję, że nie odpowiadam za późno....
    Tortownica byla średnia, 24-25 cm
    Kuchenka gazowa byla ustawiona na 2/3 stopień. O ile dobrze pamietam :)
    Oczywiście margaryne można zastąpic maslem. Ciasto bedzie dziękii temu na pewno smaczniejsze.
    Blat można zrobić wcześniej. Nawet dzień , dwa. Jest kruche, a więc nic mu sie nie stanie.
    NIestety ciasta z owocami i kremami mają to do siebie, że szybko wilgotnieją, a więc wszystko razem dobrze jest poskładać tego samego dnia kiedy będzie jedzone.
    Mam nadzieję, że się uda :) Bardzo przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam .... szkoda, że nie skorzystałaś z facbooka, bo ta zaglądam częściej. Pozdrawiam

  • Gość missmargolcia napisał(a) z *.elpos.net komentarz datowany na 2014/07/25 14:46:55:

    Ciasto rewelacyjne, wszyscy goście wyrażali zachwyty i prosili o przepis. Jedynym problemem jest pokrojenie ciasta, bo beza się łamała, ale to chyba normalne. Masz może sposób na krojenie? Ciasto wczoraj zrobione, a dziś został już tylko niewielki kawałek. Dziś smakuje równie dobrze jak wczoraj, a może nawet lepiej :) ciasto i beza nie przemokły.
    Dzięki za przepis będę tu zaglądała częściej, moi goście pewnie też:)

  • figmara napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/03 11:49:49:

    Bardzo sie cieszę, że ciasto udało sie i smakowało Tobie i Twoim gościom :) Niestety nie mam panetentu na krojenie bezy. Myslę, że można w pewien sposób "obejśc" problem piekąc zamiast okrągłego blatu ósemki okręgu i ułożyc je na kremie tak aby tworzyły okrągly blat.... Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl