figowe smaki

Wpis

czwartek, 19 września 2013

Jesienny Eintopf z czarną soczewicą

 .

.


1 pierś z kurczaka

2 ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

3 łodygi selera naciowego

biała część pora

0,5 szklanki czarnej soczewicy

sól, pieprz, liść laurowy

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju

 

Pierś z kurczaka, opłukać , osuszyć, pokroić  na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie przesmażyć na rozgrzanym oleju.

Ziemniaki, pietruszkę, marchew obrać i pokroić w kostkę, a seler  i por w plasterki.

Soczewicę opłukać.

W rondelku zagotować 0,5 l wody, dodać mięso, warzywa i  soczewicę. Gotować do miękkości ok. 30 min. Pod koniec do zupy dodać liść laurowy, zmiażdżony ząbek czosnku,doprawić solą i pieprzem

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
czwartek, 19 września 2013 05:25

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość galantyna.pl napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/09/19 08:30:47:

    Bardzo lubie dania jednogarnkowe... są pyszne i ekonomiczne.

  • margoja napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/19 09:14:53:

    Uwielbiam określenie "eintopf" - mój tata tak mówi:)
    przepis zapisuję:)))
    pozdrawiam

  • figmara napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/19 09:50:22:

    Jak milo :) A Tata przypadkiem nie pochodzi z Wielkopolski, albo Śląska? :) Pozdrawiam

  • margoja napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/19 13:31:31:

    Tata jest spod Torunia, ale przodkowie niemieccy:)))

  • figmara napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/19 13:46:52:

    I wszystko jasne :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/19 16:34:39:

    takie eintopfy są rewelacyjne na chłody! uwielbiam.
    jestem spod Poznania, zupę tę jadam baardzo często :]

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl