figowe smaki

Wpis

piątek, 10 lipca 2015

Drożdżowy placek bez wyrabiania z porzeczkami

.

.

 

2,5 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki oleju

2 jajka

5 dag drożdży

 

Kruszonka:

150 g masła

6 łyżek cukru

0,5 szklanki mąki

cukier waniliowy

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

.

ok. 200 g czarnych i czerwonych porzeczek

.

Do płaskiej miski wsypać  1,5 szklanki mąki.

Na warstwę mąki rozkruszyć drożdże, następnie wsypać cukier, wylać mleko zmieszane z olejem i ubitymi jajkami.

Na wierzch  rozsypać  warstwę pozostałej mąki.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie zawartość miski przemieszać.

Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem.

Na wierzchu rozsypać równomiernie porzeczki, a na nich rozłożyć kruszonkę.

Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 30 min.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
piątek, 10 lipca 2015 08:00

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Karolina z e-turysta.net napisał(a) z *.interia.pl komentarz datowany na 2016/09/21 15:19:18:

    Drożdżowy placek to deser, który kojarzy się z domem rodzinnym i tradycyjną, polską kuchnią. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl