figowe smaki

Wpis

sobota, 11 lipca 2015

Piersi z kurczaka z kurkami, porem, pomidorkami i polentą

 .

.

1 pierś kurczaka

200 g kurek

kilka pomidorków koktajlowych

kawałek pora

150 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól, pieprz

olej do smażenia

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.

 .


Kurki oczyścić i osuszyć.

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na  małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem.

Por pokroić na krążki.

Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim mięso. Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć kurki, a następnie por.

Do kurek dodać mięso, por, podlać  śmietaną i dusić do miękkości. Pod koniec dodać tymianek, sól, pieprz do smaku i pokrojone pomidorki.

Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.


Polenta:

 

0,5 szklanki mąki kukurydzianej do szybkiego przygotowania polenty

1 szklanka wody

1 łyżka oliwy

3 łyżki utartego parmezanu

 


W rondelku zagotować  wodę, dodać sól i łyżkę oleju.
Powoli dosypywać mąkę kukurydzianą ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Mąkę gotować  przez około 3 min. Na koniec dodać 2 łyżki  parmezanu.
Z polenty wykroić  szklanką 6 krążków.
Gotową polentę wyłożyć na talerz, wyrównać , tak aby miała grubość ok. 1,5 cm.  

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
sobota, 11 lipca 2015 08:10

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl