figowe smaki

Wpis

poniedziałek, 20 lipca 2015

Tarta serowa z czarnymi porzeczkami

 

Ciasto na spód tarty:

200 g mąki

75 g cukru pudru

1 jajko

140 g masła

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki wiórków kokosowych

 

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

 

 

 

 

Masa serowa:

250 g mascarpone

200 g twarogu półtłustego

120 g cukru pudru

3 jajka

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki maki ziemniaczanej

szczypta soli

 

ok. szklanki czarnych porzeczek

 

Porzeczki obrać, opłukać, osuszyć.

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone i ser twarogowy.

Kiedy masa będzie już dokładnie zmiksowana dodać mąkę ziemniaczaną  i delikatnie przemieszać z pianą z białek.

 

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wyłożyć nim formę do tarty.

Na wierzch ciasta wysypać połowę porzeczek, wylać na nie masę serową, na wierzchu rozłożyć resztę porzeczek.

Do ścinków ciasta jakie pozostały dodać wiórki kokosowe.  Kruszonkę rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 60 min.


 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
poniedziałek, 20 lipca 2015 08:16

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl