figowe smaki

Wpis

piątek, 07 sierpnia 2015

Jagodowa tarta

IMG_3168

.

.

100 g mąki pszennej (typ 550)

100 g maki krupczatki ( typ 450)

1 jajko

75 cukru pudru

140 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 .

200 g śmietany 18 %

3-4 łyżki cukru pudru

cukier waniliowy

1 łyżka budyniu waniliowego

1 jajko

szczypta soli

ok. 200 g jagód

 

 .

.

 

IMG_3195

.

.

 

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

(Ciasto zrobione z podanych proporcji wystarczy na dwie tarty).

 

Śmietanę ubić z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem.

Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

Na tartę wysypać jagody, wylać masę ze śmietany.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 30-40 min.

.

.

IMG_3190

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
piątek, 07 sierpnia 2015 08:08

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl