figowe smaki

Wpis

sobota, 21 listopada 2015

Deser ryżowy z karmelizowaną gruszka i orzechami

IMG_36921

 .

.

0,5 szklanki ryżu

1 szklanka mleka

2 łyżki miodu

szczypta soli

2 gwiazdki badianu

 .

.

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

1 gruszka

0,5 łyżeczki cynamonu

Ryż wypłukać   i odsączyć.

 

 .

.

Mleko zagotować, dodać badian, wsypać ryż i zagotować mieszając.

Kiedy ryż wchłonie mleko, dodać miód i szczyptę soli.

Garnek z ryżem  przykryć i wstawić do piekarnika na około 1 godziny, albo zawinąć w ręcznik i schować pod kołderkę.

 

Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ósemki.

Na patelni rozgrzać masło i miód, dodać  kawałki gruszki i je skartelizować.

Do gruszek dodać orzechy i cynamon, chwilę razem podsmażać.

Z ryżu usunąć  badian.

Ryż wyłożyć na talerz przybrać  gruszkami i orzechami.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
sobota, 21 listopada 2015 08:24