figowe smaki

Wpis

niedziela, 08 listopada 2015

Francuskie tosty z serkiem i karmelizowanymi figami

 .

.

3 kromki czerstwej bułki

1 jajko

100 ml mleka

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 figa

1 łyżeczka miodu

cynamon

masło klarowane

serek śmietankowy

 .

.

Jajko dokładnie roztrzepać z mlekiem i cukrem.

Na patelni rozgrzać masło.

Kawałki bułki zamoczyć w  jajku, następnie opiec na rumiano z obu stron na maśle.

Figę pokroić w plastry.

Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła i miód. Ułożyć plastry figi, oprószyć cynamonm i je skarmelizować.

 

Na upieczonych tostach rozsmarować serek śmietankowy, ułożyć plastry fig, polać sosem, który powstał w trakcie karmelizowania fig.

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
niedziela, 08 listopada 2015 09:16