figowe smaki

Wpis

czwartek, 08 grudnia 2016

Kaszka krakowska z mlekiem kokosowym, orzechami i daktylami

IMG_0678

 

1/3 szklanki  szklanki kaszki krakowskiej

2 razy więcej wody niż kaszki

0,5 szklanki mleka kokosowego

szczypta soli

1 łyżeczka masła

1 łyżka miodu

5 daktyli

1 łyżka posiekanych orzechów pistacjowych

2 łyżki orzechów włoskich

0,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki  utartej skórki pomarańczowej

sok z połowy pomarańczy

 

Na małej patelni rozgrzać miód i masło dodać  sok z pomarańczy, orzechy, pokrojone daktyle, cynamon i skórkę pomarańczową.

Chwilę razem smażyć.

Kaszkę opłukać na sitku.

W garnuszku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i wsypać kaszkę.

Gotować do momentu aż kaszka wchłonie całą wodę (ok. 15 min). Podczas gotowania kaszkę należy mieszać , tak aby się nie przypaliła.

Pod koniec  dodać mleko kokosowe, wymieszać z kaszką, przykryć i włożyć "pod kocyk" aby kasza doszła.

Kaszkę wyłożyć na miseczkę, posypać cynamonem, orzechami  i daktylami

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
czwartek, 08 grudnia 2016 08:54

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Akat napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/12/08 10:43:34:

    Właśnie szukałam dań z kaszami, dziękuję :)

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/08 18:20:39:

    Mmmm... ale pycha

  • figmara napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/08 19:51:56:

    Dziękuję i pozdrawiam :) Kasza krakowska poszła trochę w zapomnienie, wszyscy ostatnio kochają tylko kaszę jaglaną i płatki owsiane :) A szkoda, bo jest bardzo delikatna, szybko się ją gotuje, nie ma glutenu itd

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl