figowe smaki

Wpis

czwartek, 16 marca 2017

Zupa dyniowa z tortellini

IMG_0937

 

1 szklanka musu z dyni

100 ml mleka kokosowego

1 z±bek czosnku

1 szalotka

sól, pieprz, szczypta chili

2 łyżki oleju

 

Szalotkę i  czosnek   posiekać drobno.

Olej rozgrzać  w garnku, dodać  czosnek i szalotkę. Zeszklić, a następnie dodać mus z dyni i ok. 1 l wody.

Zupę zagotować,  przyprawić sol±, pieprzem i chili,  dodać mleko kokosowe.

Do zupy na talerzu dodać ugotowane pierożki.

 

 

Farsz na pierożki:

 120 g sera typu włoskiego (np. Capri)

100 g rozmrożonych li¶ci szpinaku

1 łyżka utartego sera grana padano

1 łyżeczka masła

1 z±bek czosnku

sól, pieprz

 

Masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak, czosnek przeci¶niety przez praskę. Chwilę podsmażać, aby odparować nadmiar wody, doprawić sol± i  pieprzem.

Szpinak ostudzić, wymieszać go z serem Capri i utartym grana padano.

 

Ciasto na pierogi:

m±ka pszenna

gor±ca woda

sól

 

M±kę pszenn±  zaparzyć gor±c± wod±, dodać sól i dobrze wyrobić ciasto na pierogi.

Ciasto przykryć ¶ciereczk± i  odstawić na pól godziny.

Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać   kr±żki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

Pierozki ugotować w osolonej wodzie.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
czwartek, 16 marca 2017 08:51

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl