figowe smaki

Wpis

czwartek, 16 marca 2017

Zupa dyniowa z tortellini

IMG_0937

 

1 szklanka musu z dyni

100 ml mleka kokosowego

1 ząbek czosnku

1 szalotka

sól, pieprz, szczypta chili

2 łyżki oleju

 

Szalotkę i  czosnek   posiekać drobno.

Olej rozgrzać  w garnku, dodać  czosnek i szalotkę. Zeszklić, a następnie dodać mus z dyni i ok. 1 l wody.

Zupę zagotować,  przyprawić solą, pieprzem i chili,  dodać mleko kokosowe.

Do zupy na talerzu dodać ugotowane pierożki.

 

 

Farsz na pierożki:

 120 g sera typu włoskiego (np. Capri)

100 g rozmrożonych liści szpinaku

1 łyżka utartego sera grana padano

1 łyżeczka masła

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

 

Masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak, czosnek przeciśniety przez praskę. Chwilę podsmażać, aby odparować nadmiar wody, doprawić solą i  pieprzem.

Szpinak ostudzić, wymieszać go z serem Capri i utartym grana padano.

 

Ciasto na pierogi:

mąka pszenna

gorąca woda

sól

 

Mąkę pszenną  zaparzyć gorącą wodą, dodać sól i dobrze wyrobić ciasto na pierogi.

Ciasto przykryć ściereczką i  odstawić na pól godziny.

Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać   krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

Pierozki ugotować w osolonej wodzie.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
czwartek, 16 marca 2017 08:51

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl