figowe smaki

Wpis

sobota, 13 maja 2017

Gołąbki z ryżem i soczewicą

 IMG_1045

 

ok. 1 szklanki ugotowanego ryżu

0,5 szklanki ugotowanej soczewicy

1 jajko

0,5 cebuli

sól, pieprz

olej

2 łyżki przecieru pomidorowego

4-6 liści kapusty włoskiej

 

Z liści kapusty ściąć zgrubienia, sparzyć je we wrzącej osolonej wodzie.

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.

Ryż, wymieszać z soczewicą, jajkiem, cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Farsz  ułożyć  na liściach kapusty, zwinąć je , związać bawełnianą nitką.

Gołąbki obsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie dodać przecier pomidorowy,  podlać wodą i dusić aż kapusta zmięknie.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
sobota, 13 maja 2017 09:51

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/13 19:27:13:

    Jeszcze nie jadłam gołąbków z soczewicą. Muszą być pyszne!

  • figmara napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/15 08:15:47:

    Prawdę powiedziawszy, soczewica nie dominuje w ich smaku. Gdyby było jej więcej, albo gdyby zrezygnować w ogóle z ryżu to byłaby inna bajka :) Pozdrawiam ciepło :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl