figowe smaki

Wpis

środa, 31 maja 2017

Tarta z dżemem z rokitnika

IMG_1068

 

Do ciasta wykorzystałam resztę ciasta (zamrożonego) z przepisu:

http://figowesmaki.blox.pl/2017/04/Tarta-z-masa-z-masla-orzechowego-z-mascarpone.html

 

Kruche ciasto:

200 g mąki

100 g pokruszonych orzechów ziemnych

200 g masła

3 surowe żółtka

200 g cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Do mąki wymieszanej z orzechami, cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, przesiekać wszystko nożem.

Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą,  wstawić na pół godziny do lodówki.

Ta ilość ciasta powinna wystarczyć na spody do dwóch tart, więc jego nadmiar  można zamrozić, albo wykorzystać do upieczenia babeczek.

 

3/4 Ciasta rozwałkować na grubość  ok. 5 mm, wyłożyć nim formę do tarty.

Wierzch ciasta posmarować dżemem z rokitnika.

Pozostałą część ciasta także rozwałkować, wyciąć z niego foremką ciasteczka i ułożyć je  na wierzchu tarty.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC i piec ok. 15-20 min.

 

IMG_1073

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
środa, 31 maja 2017 09:26

Komentarze

Dodaj komentarz

  • megii013 napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/31 12:30:20:

    Apetyczna))

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl