figowe smaki

Wpis

sobota, 10 czerwca 2017

Tarta z budyniem z mleka kokosowego i wi¶niami

IMG_1100

 

Kruche ciasto:

200 g m±ki pszennej

200 g masła

3 surowe żółtka

200 g cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

M±kę przesiać z cukrem, cukrem waniliowym  i proszkiem do pieczenia, dodać masło, przesiekać wszystko nożem.

Następnie dodać żółtka i szybko zagnie¶ć na jednolit± masę.

Ciasto zawin±ć w folię spożywcz±,  wstawić na pół godziny do lodówki.

 

1/2 ciasta rozwałkować na grubo¶ć  ok. 5 mm, wyłożyć nim formę do tarty.

Na ciasto wyłożyć budyń kokosowy, a na nim rozłożyć wi¶nie.

Z pozostałej czę¶ci ciasta zrobić kruszyny i ułożyć je  na wierzchu tarty, posypać workami kokosowymi.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC i piec ok. 15-20 min.

Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Budyń:

250 ml mleka kokosowego

3-4 łyżki  cukru

2 łyżki m±ki ziemniaczanej

 

wi¶nie z konfitury

2 łyżki wiórków kokosowych

cukier puder

 

W garnuszku zagotować połowę mleka z dodatkiem cukru, a następnie wlać resztę mleka wymieszanego z m±k± ziemniaczan±.

 

IMG_1096

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
sobota, 10 czerwca 2017 12:05

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl