figowe smaki

Wpis

niedziela, 04 czerwca 2017

Zielone szparagi z porem i ryżem

IMG_1086

 

0,5 szklanki ryżu (długoziarnistego)

1,5 szklanki wody

6-8 sztuk  zielonych szparagów

biała część pora

1 łyżki posiekanych listków bazylii

2 łyżki utartego sera grana padno

sól, pieprz

1 łyżka masła

 

Ryż opłukać na sitku pod bieżącą wodą.

W garnuszku zagotować wodę, osolić ją, wrzucić ryż i gotować  go aż wchłonie wodę.

Garnuszek z ryżem przykryć, schować "pod kocyk" aby doszedł.

 

Szparagi obrać, opłukać, pokroić  na kawałki.

Por pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim por, dodać szparagi i smażyć je mieszając ok. 5 min.

Kiedy szparagi będą al dente dodać do nich ryż i bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodać utarty ser.

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
niedziela, 04 czerwca 2017 10:23

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl