figowe smaki

Wpis

niedziela, 20 sierpnia 2017

Pierożki z nadzieniem z sera, cukinii i szpinaku w sosie pomidorowym

 

IMG_1235

 

Sos pomidorowy:

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, cukier

olej

 

Pomidory opłukać, pokroić.

Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.

Do cebuli dodać pomidory i  dusić je aż się rozgotują.

Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował  nadmiar wody.

Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.

Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

 

Farsz do pierożków:

1 młoda cukinia

200 g świeżego szpinaku

olej

sól, pieprz

2 łyżki  utartego sera grana padano

100 g białego sera

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

 

Cukinię i szpinak opłukać.

Ze szpinaku usunąć ogonki.

Cukinię zetrzeć na tarce o  dużych oczkach, a następnie smażyć ją na rozgrzanym oleju.

Pod koniec dodać szpinak, sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku.

Po ostudzeniu do szpinaku i cukinii dodać biały ser i grana padano.

Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową.

 

Z mąki,  gorącej wody i soli zarobić ciasto na pierożki.

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć na nie farsz, zlepić pierożki i ugotować je w osolonej wodzie.

Gotowe pierogi  dodać do sosu pomidorowego, posypać wiórkami sera grana padano.


 

 

 

 

 

Zapisz

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
niedziela, 20 sierpnia 2017 15:05

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl