figowe smaki

Wpis

niedziela, 15 października 2017

Cynamonowe naleśniki z dżemem śliwkowo-dyniowo-jabłkowym

IMG_1323

 

 

Dżem:

500 g śliwek węgierek

250 g dyni

250 g jabłek

300 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

100 g skórki pomarańczowej  usmażonej w cukrze

 

Śliwki wypestkować i pokroić.

Jabłka i dynię obrać,  pokroić w kostkę.

Owoce zasypać cukrem, odstawić na 12 godzin aby puściły sok.

Następnie dodać do nich skórkę  pomarańczową, cynamon i smażyć aż masa zgęstnieje.

 

 

Naleśniki:

1 jajko

0,5 szklanki mleka

3 łyżki maślanki

5  łyżek pszennej mąki

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki cynamonu

masło klarowane do smażenia naleśników

 

Jajko ubić z mlekiem i maślanką.

Do masy jajecznej dodać mąkę, cynamon, cukier  i sól, dobrze wszystko  zmiksować.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki. Z tych proporcji powinno wyjść 6 cienkich naleśników.

 

Na naleśniki nałożyć dżem, złożyć je w chusteczkę, ułożyć na talerzu i  ozdobić śmietaną ubitą z wanilią i cukrem.

 

IMG_1325

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
niedziela, 15 października 2017 09:04

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/15 18:55:33:

    Nie dość, że na pewno pysznie, to jeszcze jak pięknie podane :)

  • figmara napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/15 21:39:50:

    Dziękuję :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl