figowe smaki

Wpis

czwartek, 26 października 2017

Cynamonowe pierogi z jabłkami

IMG_1426

 

 2-3 jabłka (Champion)

mąka

sól

cynamon

 

1 łyżka miodu

2 łyżki posiekanych orzechów

1 łyżeczka masła

cynamon

Orzechy przesmażyć  z miodem i masłem, dodać cynamon.

 

Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić,  a następnie udusić pod przykryciem.

Kiedy jabłka  już się rozpadną odkryć je i mieszając gotować  dalej aby odparować nadmiar soku.

Z mąki, soli i gorącej wody zarobić ciasto na pierogi.

W gotowe już ciasto wgnieść cynamon.

Ciasto rozwałkować cienko, szklanką wykroić z niego krążki.

Krążki  nadziewać  musem z jabłek  i dokładnie zalepić.

Pierogi ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować  ok. 10 min.

Pierogi ułożyć na jogurcie, polać orzechami  z miodem.

 IMG_1421

Zapisz

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
czwartek, 26 października 2017 11:24

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Karolina napisał(a) z 95.160.78.* komentarz datowany na 2017/10/26 16:44:35:

    Fantastyczny pomysł! :)

  • Gość Lena Gotuje napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2017/10/26 19:04:29:

    Zjadłabym chętnie takich !

Dodaj komentarz