figowe smaki

Wpis

poniedziałek, 02 października 2017

Zupa dyniowa z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym

IMG_1304

 

 

3 ziemniaki

500 g dyni

biała cześć pora

1 łyżka masła orzechowego

150 ml mleka kokosowego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, chili

500 ml wody

2 łyżki masła

1 łyżeczka czerwonej papryki

2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych

 

Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Por i czosnek pokroić, a następnie razem z ziemniakami przesmażyć na maśle.

Do ziemniaków dodać dynię, podlać wodą, dodać sól, pieprz i gotować aż warzywa będą miękkie.

Zupę  zblendować, dodać do niej mleko kokosowe, masło orzechowe.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Na patelni roztopić masło, dodać do niego słodką paprykę z odrobiną chili i orzeszki. Chwilę razem przesmażać, tak aby orzechy pokryły się papryką.

Orzechy wyłożyć na wierzch zupy.

Zapisz

Zapisz

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
poniedziałek, 02 października 2017 10:43

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl