figowe smaki

Wpis

sobota, 21 października 2017

Zupa jarzynowa ze szpinakiem

IMG_1362

 

kilka różyczek kalafiora

2 ziemniaki

1 pietruszka

1 marchewka

biała cześć pora

garść szpinaku baby

1 szalotka

0,5 l wody

sól, pieprz

ziele angielskie, liść laurowy

100 ml śmietanki 30 % lub  kokosowej

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

 

Warzywa obrać, umyć.

Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę.

Por pokroić w krążki.

Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części.

Warzywa wrzucić do osolonej gorącej wody, dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotować aż będą miękkie.

Pod koniec do zupy dodać listki szpinaku.

Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, a następnie dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.

Zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody i dodać do gotującej się zupy.

Gotową zupę zabielić śmietanką.

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
sobota, 21 października 2017 09:27

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl