figowe smaki

Wpis

poniedziałek, 04 grudnia 2017

Łosoś zapiekany z pieczarkami i porem

IMG_1445

 

 

200 g łososia

biała cześć pora

1 ząbek czosnku

150 g pieczarek

100 ml śmietany 30%

sól, pieprz

1 łyżeczka tymianku

olej

sok z cytryny

 

Z ryby usunąć skórę.

Rybę opłukać, osuszyć, przekroić na dwie części, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Por opłukać, pokroić w krążki.

Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim pieczarki.  Dodać sól i pieprz.

Na drugiej patelni przesmażyć por.

Pieczarki połączyć z porem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, tymianek oraz śmietanę.

Chwilę wszystko razem smażyć.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim kawałki ryby, a na nich ułożyć pieczarki z porem.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego  do temperatury 180º C i zapiekać 20 min.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
poniedziałek, 04 grudnia 2017 11:10

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl