figowe smaki

Wpis

niedziela, 03 grudnia 2017

Mus z dyni z amarantusem

IMG_0005

 

kawałek dyni

6 łyżek ekspandowanego amarantusa

1 łyżka posiekanych orzechów

1 łyżka pestek dyni

4 suszone daktyle

1 łyżka miodu

1 łyżeczka masła klarowanego

kawałek kory cynamonu

 

Dynię obrać, pokroić i udusić z niewielką ilością wody.

Kiedy dynia rozpadnie się, chwilę jeszcze ją dusić, tak aby odparował się nadmiar wody.

Dynię zmiksować.

Na patelni rozgrzać masło, dodać miód, korę cynamonu, orzechy, daktyle, łyżeczkę amarantusa i pestki dyni.

Wszystko razem smażyć mieszając.

Do pucharków wsypać amarantus, przykryć go musem z dyni, a na wierzch wyłożyć skarmelizowane orzechy.

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
niedziela, 03 grudnia 2017 10:55

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/04 09:05:02:

    Pyszności, a do tego zdrowe :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl