figowe smaki

Wpis

wtorek, 13 lutego 2018

Gnocchi z serem Lazur

IMG_1571

 

500 g ziemniaków

150 g mąki pszennej

1 małe jajko

sól

150 sera pleśniowego Lazur (niebieski)

100 ml śmietany 30%

50 g sera żółtego gouda

grana padano

 

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki odcedzić i ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę.

Ziemniaki wymieszać z mąką, dodać sól i jajko. Zarobić ciasto.

Z ciasta ziemniaczanego formować rękoma wałki. Pokroić je na kawałki.

Na każdy kawałek ciasta kłaść trochę sera, zalepić i formować je w kluseczki.

Gotowe kluski układać na desce posypanej mąką.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić do niej kluski i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody.

W rondelku podgrzać śmietanę, rozpuścić w niej  pozostały ser Lazur i Ementaler.

Kluski  na talerzu polać sosem serowym  i posypać płatkami grana padano.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
wtorek, 13 lutego 2018 08:30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl