figowe smaki

Wpis

czwartek, 15 marca 2018

Calzone ze szpinakiem, porem, fetą i zatarem

IMG_1665

 .

.

 

Ciasto:

2 szklanki maki pszennej

paczka drożdży suchych (7 g)

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki cukru

ok. 250 ml ciepłej wody

1 łyżka oleju lub oliwy

.

.

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dolać wodę i wyrobić ciasto.

Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać olej.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

 

Farsz:

1 por

200 g liści szpinaku

1 ząbek czosnku

ok. 100 g fety

sól, pieprz, pul biber

1 łyżka oleju

 

Do posmarowania calzone:

1 łyżka zataru

1 łyżka oleju lub oliwy

 .

.

Z liści  szpinaku usunąć ogonki.

Szpinak opłukać i dobrze odsączyć z wody.

Por pokroić w krążki.

W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim por, dodać szpinak i krótko razem dusić.

Do farszu dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz przyprawy, a po ostudzeniu pokruszoną fetę i ewentualnie sól.

 

.

Ciasto podzielić na  6  części. Każdą z nich rozwałkować, ułożyć farsz i zalepić.

Gotowe calzone ułożyć na  blaszce, przykryć ściereczką i odstawić aby wyrosły.

Calzone piec w piekarniku nagrzanym do temp. 230º C przez 20-30 min.

Pod koniec pieczenia calzone posmarować zatarem rozmieszanym z olejem.

 

 

IMG_1670

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
czwartek, 15 marca 2018 11:42

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl