figowe smaki

Wpis

poniedziałek, 19 marca 2018

Kopytka z marchewką i zieloną pietruszką w sosie porowym

IMG_1677

.

.

 

500 g ziemniaków

1 marchew

1 jajko

3 łyżki mąki pszennej

sól

.

.

Marchew obrać, opłukać, utrzeć na tarce o grubych oczkach.

Marchew posolić i odstawić na pól godziny.  

Marchew włożyć do gazy i odcisnąć z niej sok.

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, a następnie  podusić, lub przepuścić przez praskę.

Do ostudzonych ziemniaków dodać  jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto na kopytka.

Na koniec do ciasta ziemniaczanego dodać marchew i posiekaną natkę pietruszki.

Z ciasta uformować wałeczki i wykrawać z nich kopytka.

Kopytka ugotować w osolonej wodzie.

Gotowe kopytka podawać z sosem porowo-serowym.

 .

 

Sos

biała część pora

150 ml śmietany 30%

1 łyżka masła

50 g sera żółtego

biały pieprz, sól

gałka muszkatołowa

 

Por opłukać, przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w półkrążki.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim por, następnie dolać śmietankę i dodać utarty ser.

Kiedy ser się rozpuści sos doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 marca 2018 09:26

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość zibi napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2018/03/21 18:38:09:

    a co z tą marchwią zrobić?

  • figmara napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/22 06:55:15:

    Hmm napisane jest, że "Na koniec do ciasta ziemniaczanego dodać marchew i posiekaną natkę pietruszki." :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl