figowe smaki

Wpis

sobota, 10 marca 2018

Pierogi z nadzieniem z groszku, ziemniaków i fety

IMG_1647

 

 

Farsz do pierogów:

4 ziemniaki 

1 szklanka mrożonego groszku

100 g  fety

sól, pieprz, cukier

masło

 

 

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę.

Groszek ugotować  w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Po odcedzeniu groszek podusić, wymieszać z ziemniakami i fetą.

Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Ciasto na pierogi:

ok. 300 g mąki

ok. 200 ml gorącej wody

sól

 

Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".

Ciasto rozwałkować partiami, wykrawać z niego krążki, układać na nich farsz i zalepiać pierogi.

Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Gotowe polać roztopionym masłem.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
sobota, 10 marca 2018 10:32

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl