figowe smaki

Wpis

poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Naleśniki z zielonym groszkiem

IMG_1733

 

 

Naleśniki:

1 jajko

1 szklanka mleka

0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej

ok. 10  łyżek pszennej mąki

szczypta soli

0,5 łyżeczki kurkumy

masło klarowane do smażenia naleśników

 

Jajko ubić z mlekiem.

Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę, cukier  i sól, dobrze wszystko  zmiksować. 

Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki. 

 

Farsz:

2 szklanki mrożonego groszku

sól, cukier

pieprz

kilka łyżek utartego sera istarskiego (na grubych oczkach)

Groszek ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.

Ugotowany groszek odcedzić i podusić.

Masę z groszku  ułożyc równomiernie na naleśnikach, posypać serem.

Naleśniki zwinąć w rulon i obsmażyć z obu stron na maśle.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
poniedziałek, 23 kwietnia 2018 12:25

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl