figowe smaki

Wpis

środa, 23 maja 2018

Dorsz zapiekany z porami

IMG_1768

 

 ..

.

300 g polędwicy z dorsza

2 pory

1 łyżeczka tymianku

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

sok z cytryny

sól, pieprz

 .


 Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Białe części pora pokroić w krążki.

Olej rozgrzać w garnku, zeszklić na nim por, dodać przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, doprawić solą i pieprzem.

Por przesmażyć chwilę , w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę pora, na niej rybę, a na niej pozostały por. 

Naczynie przykryć i wstawić  na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
środa, 23 maja 2018 17:31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl