figowe smaki

Wpis

wtorek, 15 maja 2018

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

IMG_1755

 

1 marchew

1 łyzka miodu

1 łyżeczka masła klarowanego

szczypta kardamonu

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżka soku z cytryny

płatki migdałów

 

1/2 szklanki kaszy jaglanej

150 ml mleka kokosowego

150  ml wody

szczypta soli


 

Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzać masło i miód, dodać marchew, cynamon i kardamon.

Marchew smażyć w miodzie aż będzie miękka i na koniec dodać sok z cytryny.

 

Kaszę jaglaną opłukać  na sitku pod zimną bieżącą wodą.

W garnku doprowadzić do wrzenia wodę, dosypać do niej kaszę, dodać szczyptę soli.

Kaszę gotować na małym ogniu aż wchłonie wodę.

Do kaszy dolać mleko kokosowe i zagotować je  ponownie.Do gotowej jaglanki dodać skarmelizowaną marchew i płatki migdałowe.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
wtorek, 15 maja 2018 09:14

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl