figowe smaki

Wpis

¶roda, 02 maja 2018

Żurek

IMG_1725

 

10 czubatych łyżek  żytniej m±ki żurkowej
3 z±bki czosnku
1 łyżeczka majeranku
li¶ć laurowy

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 jajka ugotowane na twardo
 100 ml  ¶mietany 30 %
sól

750 ml  wywaru warzywnego

Zakwas na żur:


M±kę  zalać 500 ml letniej przegotowanej wody, dodać 2  z±bki czosnku, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.


Zakwas wymieszać z bulionem , dodać czosnek roztarty z sol±, pieprz, ziele angielskie, li¶ć laurowy  i majeranek.

Gotować tak długo, aż żurek zgęstnieje. 

Do gotowego żurku dodać ¶mietanę i ugotowane na twardo jajka.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
¶roda, 02 maja 2018 08:25

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2018/05/02 14:11:29:

    Bardzo lubię żurek, a z jajkiem, to już w ogóle :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl