figowe smaki

Wpis

niedziela, 10 czerwca 2018

Cykoria zapiekana

IMG_1792

 

 

2 cykorie

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

1 łyżka octu winnego

100 ml śmietany 30%

2 łyżki utartego sera istarskiego 

sól, pieprz

 

Cykorie przekroić wzdłuż na połówki.

Na patelni rozgrzać masło, położyć na nim  połówki cykorii (przekrojoną częścią na dół) i smażyć aż się zarumieni.

Następnie dodać miód. Kiedy cykoria zacznie sie karmelizować dolać ocet i  odrwórcic ją na drugą strone.

Po chwili dodac niewielką ilość wody i dusić cykorie pod przykryciem do miękkości.

Cykorie odwrócić ponownie, oprószyć solą i pieprzem, podlać śmietaną i posypać tartym serem.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
niedziela, 10 czerwca 2018 09:31

Komentarze

Dodaj komentarz

  • malwinkanr1 napisał(a) komentarz datowany na 2018/06/10 18:35:18:

    Ciekawy sposób na cykorię! Muszę wypróbować :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl