figowe smaki

Wpis

czwartek, 07 czerwca 2018

Kepti Grikainiai

IMG_1783

 

100 g kaszy gryczanej

100 g białego sera półtłustego

1 łyżka mąki pszennej

1 jajko

sól, pieprz

1 łyżka kminku

3 łyżki zmielonych gryczanych płatków błyskawicznych do panierowania placków (lub bułka tarta)

olej do smażenia

gęsta śmietana lub jogurt

 

Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

Kaszę dokładnie zblendować.

Do kaszy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

Do sera dodać sól, pieprz i kminek.

Na masę gryczaną wyłożyć ser i uformować placuszki  (kształt klinka sera).

Gotowe placuszki opanierować płatkami gryczanymi lub bułka tartą i piec na rozgrzanym oleju.

Podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
czwartek, 07 czerwca 2018 17:22

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl