figowe smaki

Wpis

wtorek, 26 czerwca 2018

Naleśniki z serem i porzeczkami

IMG_1838

 

Naleśniki:

1 jajko

1 szklanka mleka

0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej

ok. 10  łyżek pszennej mąki

szczypta soli

0,5 łyżeczki kurkumy

masło klarowane do smażenia naleśników

 

Jajko ubić z mlekiem.

Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę, cukier  i sól, dobrze wszystko  zmiksować. 

Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki. 

 

Nadzienie:

200 g sera typu włoskiego (np.Pilos)

0,5 szklanki czerwonych porzeczek

1 łyżka cukru pudru

cukier waniliowy

100 ml jogurtu

 

Ser  wymieszać dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym i 2 łyżkami jogurtu.

Masę serową wyłożyć na naleśniki, posypać  porzeczkami.

Naleśniki zwinąć w chusteczki i opiec z obu stron na rozgrzanym maśle.

Gotowe naleśniki polać jogurtem i posypać cukrem pudrem.

 

IMG_1841

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
wtorek, 26 czerwca 2018 17:54

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl