figowe smaki

Wpis

sobota, 30 czerwca 2018

Zupa wiśniowa z kluskami kładzionymi

IMG_1853

 

250 g wiśni

500 ml wody

100 ml śmietany 30 %

1-2 łyżki cukru

1 łyżeczka maki ziemniaczanej

kawałek kory cynamonu, 2 goździki

płatki migdałowe

 

Wiśnie opłukać i wydrylować.

Wodę zagotować, dodać cukier, korę cynamonu i goździki, a następnie wiśnie. 

Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody.

Kiedy wiśnie będą miękkie, zupę zaciągnąć mąką ziemniaczaną i połączyć z częścią śmietany.

Resztę śmietany ubić.

Zupę wyłożyć na talerz, dodać kluski kładzione , wierzch zupy udekorować śmietaną i płatkami migdałowymi.

 

Kluski kładzione:

1 jajko

150 g mąki pszennej

sól

0,5 łyżeczki cynamonu

 

Jajko roztrzepać, dodać mąkę, sól i cynamon.

Wszystko razem wymieszać, a następnie ciasto wybijać łyżką aż do ukazania się pęcherzyków powietrza.

Wodę zagotować z solą.

Ciasto nabierać łyżką i kłaść małe podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę.  Zamieszać, zagotować pod przykryciem.

Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
sobota, 30 czerwca 2018 13:28

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl